Zamieszczone przez lukrys
[O2FL] Problemy z nawigacją Columbus
Zwiń
X
-
[O2FL] Problemy z nawigacją Columbus
Coś mi Columbus zaczął szwankować, a dokładniej nawigacja. Mianowicie wszystko działa, połączenie z satelitami jest, trasa jest przeliczana, a na mapie prezentowana jest aktualna lokalizacja. Problem w tym, że owa lokalizacja nijak ma się do właściwej lokalizacji - jest przesunięta o kilkadziesiąt metrów.
Przykładowo, trasa prowadzi przez główną ulicę miasta, a na navi moja pozycja znajduje się ulicę obok i lektorka szaleje z podpowiedziami - stara mnie naprowadzić na główną ulicę, mimo że nią się przemieszczam.
Problem występuje bardzo często, ale nie zawsze.
Czy spotkał się ktoś z takim problemem? Może ktoś coś poradzić?
BTW, czy wiecie jak sprawdzić w menu z iloma satelitami Columbus się połączył? Kiedyś widziałem taki status, ale za nic nie mogę ponownie go odnaleźć w menu.
-
-
mirek_p11, dzięki.
Sprawdziłem i mam problem z sygnałem. Miałem 0 lib 1 satelitę na 9 bez fixa. Odkręciłem radio i wszystkie kabelki były wpięte. Po dociskałem złącza i złapał 6/11 + fixa3D.
Powiedzcie, jak u was zmieniają się te satelity, jest stabilnie czy to się dynamicznie zmienia? Bo podczas jazdy testowej mój Columbus co chwile zmienia liczbę satelit a nawet gubi fixa. Po powrocie do domu miałem 0/9 ale moja pozycja na mapie była prawidłowa. Po chwili złapał 3/9.
Komentarz
-
-
Ja mam dołożonego columbusa, antenę GPS mam wew na magnes. Na początku była zamocowana pod deską - łapała 4-6 satelit na 9 widocznych, po krótkim czasie 0/9. Wkurzyłem się i przeniosłem ją pod podsufitkę przy przedniej szybie. Kabelek przednim prawym słupkiem puściłem. Znowu było przez pewien okres dobrze: średnio 6/12 satelit. Teraz znowu mam problem - dzisiaj było 0/12 w porywach 3/12. Nie mam pojęcia od czego to zależy.
Kupiłem rekina i na wiosnę wsadzam antenę, tak jak fabryka przykazała na dach. Idąc twoim tropem, muszę sprawdzić przy okazji temat z wtyczką przy radiu.
Komentarz
-
-
sparrov, mam antenę rekina na dachu
mam średnio 7/9 lub 9/12 satelitów ale zmienia sie to dynamicznie podczas jazdy
fix też czasem sie 'urywa"
przez pewien czas jeździłem z dodatkową anteną pod schowkiem - sprawowała sie dobrze i nie miałem problemów z zasięgiem - na rekinie jest jednak poprawa sygnałuprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
Komentarz